Kledingmerk neemt extreemrechtse groepering op de hak

Een Finse studente heeft een handelsmerk aangevraagd voor een kledinglijn waarbij glitters een belangrijk rol krijgen. Ze wil het merk 'Soldiers of Odin' noemen, om de extreemrechtse organisatie met dezelfde naam op de hak te nemen. 
door
Kevin
Leestijd 2 min.

'Soldiers of Odin' is een Finse organisatie die sterk gekant is tegen immigranten en illegale straatpatrouilles organiseert. De groepering werd in februari erkend door de Finse autoriteiten en dat schiet bij vele mensen in het verkeerde keelgat. Zo ook bij de Finse studenten Riikka Yrttiaho, die een handelsmerk heeft geregistreerd onder dezelfde naam als de extremistische vereniging.

"We hebben plannen om kwaliteitsvolle, lokale ambachtsproducten te produceren en er zal geen gebrek aan eenhoorns en glitter zijn", verduidelijkt Yrttiaho bijde Finse staatszender Yle. "Zolang racistische straatpatrouilles toegestaan zijn als deel van een geregistreearde organisatie, is er  ook ruimte voor ongevaarlijke groepen om zich te registeren en organiseren", aldus het voormalige hoofd van een lokale afdeling van Left Alliance.

Geregistreerde organisaties kunnen in Finland teksten publiceren, loterijen organiseren, koffiewinkels uitbaten en kleren verkopen. Dat laatste hoopt Yrttiaho nu onder dezelfde naam te doen met een handelsmerk. Volgens Yle is het voorlopig nog mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag, maar eenmaal die periode afloopt kan enkel de handelsrechtbank zich nog uitspreken over het merk.

Deze aanvraag is niet de eerste ludieke protestactie tegen 'Soldiers of Odin'. Eerder ontsproot ook de groep 'Loldiers of Odin'. Zij verkleden zich als clowns en achtervolgen de patrouilles van de extreemrechtse groepering.

Foto AFP / S. Kingsley