Goedele Liekens geeft seksuele voorlichting aan Nederlandse politici

Goedele Liekens zal donderdag een les seksuele voorlichting geven aan Nederlandse politici. Het college gaat door in de Tweede Kamer in Den Haag.

In samenwerking met het Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers zal de seksuologe pleiten om van weerbaarheid een vast onderdeel te maken in de kerndoelen over seksualiteit in het Nederlandse onderwijs. Man-vrouwverhoudingen, sociale druk en seksuele wensen en grenzen zijn de hoofdthema’s. Er vinden gesprekken met jongeren en een interactieve quiz plaats, en er zullen ook filmpjes worden vertoond.

Volgens de ex-Miss België is seksuele opvoeding nog steeds een te droge opsomming over geslachtsorganen en de eisprong. “Ik hoop dat de politici na donderdag weten wat een goede seksuele opvoeding inhoudelijk betekent en dat meenemen in hun richtlijnen. Als we onze kinderen willen beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag en hen daarvan bewust willen maken, moeten we durven inzetten op doorgedreven seksuele opvoeding”, aldus Liekens.

De presentatie zal zo’n twintig minuten duren en een tiental politici heeft al ingetekend voor de seksles. Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, hoopt dat ook de Vlaamse politici een soortgelijke les zullen krijgen

Goedele Liekens is momenteel te zien in ‘Sex in Class’, op het Britse Channel 4. In het programma praat ze met 15- en 16-jarige scholieren uitvoerig over seks en pornografie.

Foto Belga / V. Lefour