Frustratie van stakende cipiers mondt uit in agressie

The damages at the office of Justice Minister Geens pictured during a protest of prison guards, on Tuesday 17 May 2016, in Brussels. Prison employees of Walloon and Brussels prisons are on a strike for more than 3 weeks and claim extra pay, extra staff and better working conditions. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Een vakbondsbetoging aan het kabinet van Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is uitgedraaid op een bestorming van de kantoren. De minister spreekt van “een ernstige schending van onze cultuur van dialoog”.

Gisterenvoormiddag verzamelden betogende cipiers en vakbondsmilitanten uit andere sectoren voor het hoofdkwartier van de MR. Toen ze daar geen gehoor kregen, verplaatsten de duizend manifestanten zich naar het kabinet van Koen Geens. Daar gooiden enkele heethoofden het raam van de ingang in en drongen verder door in het gebouw. De politie zette traangas in om de amokmakers tegen te houden.

“De manifestanten hebben zware vernielingen aangebracht en twee vrouwelijke werknemers zijn door het geweld in shock. Dit is niet correct”, veroordeelde Geens de incidenten. “Onze cultuur van dialoog wordt hierdoor ernstig geschonden.”

De minister verklaarde diep verontwaardigd te zijn, maar is “meer dan ooit vastberaden om de hervormingen door te voeren, in consultatie met de vakbonden”. Na de vernielingen annuleerde Geens een ontmoeting met de manifestanten. Later op de dag zat hij wel met de cipiersbonden rond de tafel.

De cipiers staken al drie weken tegen een rationaliseringsplan en vragen meer personeel, een loonsverhoging en betere werkomstandigheden.

Foto Belga / T. Roge