Draadloze minicomputer haalt stroom uit de lucht

Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers hebben een computer ontwikkeld die draadloos is en de nodige stroom uit de lucht haalt. De computer is nog niet geschikt om series te streamen, maar is wel handig voor bijvoorbeeld een pacemaker.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Om een oplossing te vinden voor de overvloed aan batterijen die apparaten nodig hebben om te werken, staken onderzoeker embedded software Przemek Pawelczak van de TU Delft en student Jethro Tan de koppen bij elkaar. Ze ontwikkelden een draadloos computertje dat draait op elektriciteit, afkomstig uit de lucht.

Niet draadloos

Er bestonden reeds toepassingen met chips die onder meer het contactloos betalen in winkels mogelijk maken. Dergelijke chips kunnen echter geen software draaien of complexe berekeningen uitvoeren. Onderzoekers van de Universiteit van Washington in Seattle bouwden op deze beperking verder en ontwikkelden de WISP. Dat is een minicomputertje uitgerust met een antenne, die de energie kan halen uit een nabij gelegen zendstation, volwaardige berekeningen kan maken en steeds opnieuw kan worden geprogrammeerd. Probleem is echter dat dit apparaat niet draadloos is, gezien hij op een kabeltje moet worden aangesloten op een andere computer om hem te herprogrammeren.

Protocol Wisent

Voor dat probleem hebben de Delftse onderzoekers een oplossing bedacht: het protocol Wisent. Dat protocol past telkens de lengte van het rijtje data dat wordt overgestuurd aan aan de tijd dat er elektriciteit beschikbaar is. Hierdoor kan er een transfersnelheid tot 10 kilobits per seconde worden gehaald. Niet voldoende om een aflevering van ‘Game of Thrones' te bekijken, maar wel genoeg voor het overbrengen van kleine bestanden. Onder meer voor toepassingen op plaatsen waar computers lastig bereikbaar zijn, zoals in een pacemaker, is het computertje handig. Onderzoeker Pawelczak laat het echter aan anderen over om te bedenken wat ze met deze technologie kunnen. «Laat je fantasie de vrije loop.»

Foto Pixabay