Concert AC/DC - Toestroom concertgangers verloopt vlotter dan verwacht

door
Belga
Leestijd 1 min.

De gevreesde files bij het concert van AC/DC in Werchter zijn uitgebleven. De toestroom van de tienduizenden concertgangers verloopt vlotter dan verwacht. Bij de 45 metaaldetectoren wordt vijf tot tien procent van de bezoekers aan een tweede controle onderworpen. Om 19.30 uur waren 40.000 festivalgangers samengetroept op de festivalweide in Werchter. "De files aan de ingang zijn er niet gekomen. Dat komt omdat de fans heel gespreid zijn toegekomen", zegt Dirk Claes (CD&V), burgemeester van Rotselaar. "Ze hebben onze raad goed opgevolgd. De meesten hebben de rugzak thuis gelaten en hun persoonlijke spullen, zoals gsm en sleutels, zelf in een plastic zakje gestoken."

Voor het eerst geldt de regel dat wie binnen is niet terug naar buiten mag vóór het einde van het concert om 23.30 uur. Dat is een extra veiligheidsmaatregel. Maar de grootste nieuwigheid is de strenge controle bij de inkom. De organisatoren van Live Nation hebben metaaldetectoren geïnstalleerd aan 45 poortjes. "Bij vijf tot tien procent van de concertgangers geven de sensoren een alarm. Zij worden gefouilleerd met een manuele handscanner." De veiligheidsdiensten mochten zich beperken tot enkele klassieke drugsvangsten.

"Met dit systeem kunnen we 15.000 bezoekers per uur aan. Dat is sneller dan op de luchthaven", stelt Claes. Het verkeer op de invalswegen verliep al even rustig. Even was het heel druk op de E314 richting afrit Holsbeek, maar de situatie normaliseerde snel.

bron: Belga