Vier op de tien Belgen voelen zich "niet 100 procent hetero"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vier op de tien Belgen voelen zich "niet 100 procent hetero". Dat is een van de resultaten van een peiling naar de maatschappelijke acceptatie van holebi's die Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, liet uitvoeren bij 1.000 Belgen. De organisatie merkt dat de acceptatie erop vooruitgaat, maar dat er nog een weg af te leggen is. Om de vooroordelen tegenover holebi's te "ontzenuwen", start Unia met een campagne. Ongeveer 60 procent van de respondenten zegt duidelijk geen problemen te hebben met holebi's. "De algemene kijk op holebi's is dus positief. Die aanvaarding is er niet vanzelf gekomen: het middenveld en de politiek hebben de afgelopen twintig jaar bakens verzet. De verbeterde wetgeving, bijvoorbeeld over adoptie en huwelijk, illustreert dat", zegt Els Keytsman, directeur bij Unia. "Toch willen we de zorgpunten niet onder de mat vegen."

De acceptatie van holebi's ligt bijvoobeeld moeilijker bij mannen dan bij vrouwen. Zo geeft 47 procent van de mannen expliciet aan zijn zoon te vertellen dat heteroseksuele relaties het normaalste zijn, tegenover 26 procent van de vrouwen. Daarnaast vindt een grote meerderheid van de vrouwen (60 procent) dat ze niet bevriend kunnen zijn met een homohater, terwijl 45 procent van de mannen daar geen graten in ziet.

"Ook tussen Franstaligen en Nederlandstaligen liggen de meningen over holebi's uiteen, vooral in het onderwijs", zegt Unia. Uit de peiling blijkt dat een op de vijf (21 procent) Franstaligen expliciet niet akkoord gaat met de stelling dat de school kinderen moet leren dat een homoseksuele relatie evenwaardig is aan een heteroseksuele relatie. Dat is dubbel zoveel als bij Nederlandstaligen (8 procent).

Om de vooroordelen over holebi's de wereld uit te helpen, lanceert Unia daarom een nieuwe campagne. Concreet deelt de organisatie bierviltjes uit in vijf grote Belgische steden (Charleroi, Luik, Gent, Antwerpen en Brussel) met daarop vooroordelen die "op hun kop worden gezet" en naar hetero's zijn gericht.

bron: Belga