Ophef rond vlag tijdens halve finale Eurovisiesongfestival

De eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Stockholm heeft een vlaggenrel tussen Armenië en Azerbeidzjan opgeleverd. De Armeense kandidate Iveta Mukuchyan was te zien met een vlag van de omstreden regio Nagorno-Karabach.

De vroegere Sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan leven sinds het eind van de jaren tachtig in onmin met elkaar in verband met de regio Nagorno-Karabach. De meerderheid in die regio bestaat uit Armeniërs, maar het gebied is in de Sovjettijd bij Azerbeidzjan gehecht.

De organisatie veroordeelt het voorval en is, in samenwerking met de Armeense omroep, een onderzoek gestart. In juni volgt een uitspraak.

Iveta Mukuchyan treedt aan met het nummer ‘Love Waves’. “Ik wil gewoon vrede in mijn land en die liefdesgolven uit mijn nummer ook echt verspreiden over de hele wereld”, klonk het bij de Armeense, die terug te zien is in de finale.

“Het gebied maakt integraal deel uit van Azerbeidzjan en zal nooit door iemand als een onafhankelijke staat erkend worden”, zegt een verontwaardigde Azerbeidzjaanse journalist op songfestival.be.

Eerder werd al verboden om de Baskische vlag in beeld te brengen tijdens de live-uitzendingen van de show, tot groot ongenoegen van Spanje, dat met een boycot dreigde.

In de andere halve finale treedt onze Laura Tesoro vanavond op met het nummer ‘What’s The Pressure’. Zaterdag vindt de finale plaats.

Foto Instagram / Iveta Mukuchyan