Europarlementsleden voor uitwisseling info over fiscaliteit grote bedrijven

door
Belga
Leestijd 1 min.

De automatische uitwisseling tussen EU-lidstaten van fiscale gegevens van grote bedrijven krijgt ruime steun in het Europees Parlement. Het rapport van het halfrond over de nieuwe voorstellen van de Europese Commissie werd goedgekeurd met 576 stemmen voor, 30 tegen en 53 onthoudingen. Volgens de ontwerprichtlijn moeten de multinationals land per land rapporteren over activiteiten die betrekking hebben op hun fiscale situatie, zoals inkomsten, winsten, betaalde belastingen, kapitaal. De nationale belastingdiensten in de Europese Unie moeten die informatie automatisch uitwisselen, zodat ze het risico op ontwijking kunnen inschatten en doelgerichter kunnen controleren.

Het uiteindelijke doel bestaat erin dat bedrijfswinsten systematisch belast worden in het land waar de winst wordt gerealiseerd. De maatregel geldt voor multinationals met een omzet van minstens 750 miljoen euro. Het gaat om 10 tot 15 procent van de multinationale groepen, maar die zijn samen wel goed voor 90 procent van de bedrijfsinkomsten.

De Europarlementsleden vinden de nieuwe regels een stap vooruit in de strijd tegen agressieve belastingontwijking door multinationals. Niettemin vragen ze extra waarborgen tegen gunstige nationale belastingafspraken met bedrijven, die de interne concurrentie in Europa zouden hinderen. Ze willen ook sanctiemogelijkheden voor hardleerse bedrijven.

Bron: Belga