Vlaamse missie Baltische staten - Bourgeois ontmoet Estse premier en ministers van Economie en Buitenlandse Zaken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft woensdag in Tallinn ontmoetingen gehad met de Estse premier Taavi Roivas, minister van Economische Zaken en Infrastructuur Kristen Michal en minister van Buitenlandse Zaken Marina Kaljurand. Bourgeois benadrukte blij te zijn met twintig jaar samenwerking tussen Vlaanderen en Estland, en wil de banden tussen beide nog versterken. Ook de Estse premier toonde zich zeer tevreden over de relaties met Vlaanderen en zei na afloop van de ontmoeting nog veel samenwerkingspotentieel te zien, onder andere inzake logistiek. Bourgeois ziet ook samenwerkingsmogelijkheden rond onderzoek en ontwikkeling. "Vlaanderen en Estland hebben beide ambities om voorloper te zijn in industrie 4.0."

De Vlaamse minister-president besprak met Roivas en Kaljurand ook het Europese beleid, onder andere over de vluchtelingencrisis en een mogelijke Brexit. Kaljurand zou daarbij duidelijk te kennen gegeven hebben dat ook Estland gekant is tegen een Brexit en dat het die pijnlijk zou maken. "Vlaanderen en Estland geloven beide sterk in het Europese project", aldus Bourgeois. Estland zou volgens zijn minister van Buitenlandse Zaken ook zijn deel van de vluchtelingen willen opvangen, zij het op een "verantwoorde manier".

Woensdagavond woonde Bourgeois in de Swedish Church in Tallinn nog een concert bij van Revue Blanche, een vocaal/instrumentaal kamermuziekensemble, dat opgericht werd in 2010 en in 2013 een Klara-award voor jonge belofte in de wacht sleepte. De naam verwijst naar het literaire en artistieke tijdschrift "La Revue Blanche", dat uitgegeven werd aan het einde van de negentiende eeuw.

bron: Belga