Race Witte Huis - Trump wint in West Virginia, Sanders aan de leiding

door
Belga
Leestijd 2 min.

Donald Trump, en enige kandidaat Republikeinse kandidaat die overblijft in de race naar het Witte Huis, heeft de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat West Virginia gewonnen. Dat blijkt dinsdag (plaatselijke tijd) uit exitpolls van verschillende media. Bij de Democraten staat Bernie Sanders volgens exitpolls aan de leiding. Hij maakt zo zijn favorietenrol waar in West Virginia, een staat die sterk afhankelijk is van de mijnindustrie. Sanders rivale Hillary Clinton, die in 2008 nog overtuigend de voorverkiezingen won in West Virginia, had in maart kwaad bloed gezet door te opperen dat talrijke steenkoolmijnen en -bedrijven failliet zullen gaan door de omschakeling naar groene energie.

Clinton verontschuldigde zich achteraf voor de uitspraak, maar dat heeft alvast in West Virginia niet mogen baten. De stad Logan in West Viriginia weigerde zelfs een campagnerally van Clinton te ontvangen. "Bill en Hillary Clinton zijn simpelweg niet welkom in onze stad", aldus de autoriteiten volgens Politico. "Clintons uitspraken tegen steenkool zijn het laatste dat onze stad, die het al moeilijk heeft, nodig heeft."

Bij de Republikeinen stonden Ted Cruz en John Kasich, die onlangs de handdoek in de race gooiden, in West Virigina nog op de stembiljetten, wat proteststemmen kon opleveren. Toch wint Trump volgens voorlopige resultaten overtuigend, en komt hij zo weer een stapje dichter bij de 1.237 afgevaardigden die hij nodig heeft om tot Republikeinse kandidaat uitgeroepen te worden tijdens de Conventie in juli.

Bij de Republikeinen vinden ook voorverkiezingen plaats in Nebraska. Daar sluiten de stembussen om 03.00 uur Belgische tijd.

bron: Belga