Raadkamer Brugge stelt verwijzing Fehriye Erdal uit

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brugse raadkamer heeft de beslissing over de verwijzing van Fehriye Erdal (39) uitgesteld naar de zitting van 25 mei. Het federaal parket wil de Turkse voor de correctionele rechtbank brengen voor haar betrokkenheid bij een drievoudige moord in Turkije in 1996. Ondertussen staat in Turkije een andere verdachte in hetzelfde dossier terecht. In januari 1996 werden in Istanboel zakenman Ozdemir Sabançi, zijn secretaresse en Haluk Gorgün, directeur-generaal van Toyota Turkije, om het leven gebracht. Op dat moment werkte Fehriye Erdal als koffiedame in het bedrijf van Gorgün. De militante van de extreemlinkse beweging DHKP-C zou de huurmoordenaars binnengelaten hebben en zou bovendien het brein zijn achter de drievoudige moord.

Na haar vlucht naar België werd Erdal in 1999 in Duinbergen opgepakt voor onder andere bendevorming en verboden wapenbezit. Ondanks toezicht van de Staatsveiligheid wist de verdachte in 2006 te ontkomen, ze is vandaag nog altijd spoorloos. Uiteindelijk kreeg Erdal slechts twee jaar met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Het proces over de moorden in Istanboel moest volgens het federaal parket in Turkije gevoerd worden, maar het hof van cassatie oordeelde dat België wel degelijk bevoegd is in deze zaak.

Opvallend genoeg is begin april in Istanboel het proces gestart tegen een andere verdachte in hetzelfde dossier. Ismail Akkol was na de feiten maar liefst 20 jaar op de vlucht. Een derde verdachte werd kort na de feiten vermoord in een Turkse gevangenis. Het proces tegen Akkol gaat op 22 juni verder.

Door de recente wetswijziging vraagt het federaal parket om Erdal naar de correctionele rechtbank te verwijzen. De verdediging wil de zaak echter voor het hof van assisen laten behandelen, omdat het om een politiek misdrijf gaat. Uiteindelijk zal de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling de knoop moeten doorhakken.

bron: Belga