Meisjes en jongens protesteren samen tegen verbod op gemengde waterpoloploegen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een dertigtal jongens en meisjes van waterpoloploegen uit heel Vlaanderen hebben vanavond in Brussel, tijdens de raad van bestuur van de Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB), samen geprotesteerd tegen het verbod op gemengde waterpoloploegen. De raad van bestuur van de KBZB buigt zich vanavond voor een vierde keer over het verbod op gemengde jeugdcompetities vanaf 11 jaar. Die maatregel zou al ingaan vanaf september 2016. Daardoor worden de meisjes uitgesloten, omdat vele clubs niet genoeg meisjes hebben om een eigen meisjesjeugdploeg op te starten.

"Die beslissing wordt gemotiveerd door het feit dat Ethias, de verzekeraar van de Franstalige bond, niet langer wil verzekeren", zegt N-VA-parlementslid Björn Anseeuw. "Ethias heeft laten weten dat dit nonsens is. Vervolgens werd er gezegd dat de jongens vanaf hun elfde jaar de meisjes zouden kunnen bepotelen, maar de voorbije 25 jaar zijn er welgeteld nul klachten geweest over grensoverschrijdend gedrag. Er is dus geen grond om dit verbod te handhaven en het is pure discriminatie voor de meisjes."

Ondertussen is er een petitie opgestart die al door 7.000 mensen ondertekend werd, en twee derde van de clubs ondertekenden een brief waarin ze zeggen dat ze hun jeugdploegen niet meer zullen inschrijven in de competities van de Belgische Zwembond als het verbod op gemengde jeugdploegen standhoudt.

De bijeenkomst van de raad van bestuur, voorgezeten door Michel Louwagie, moest normaal in Gent plaatsvinden, maar werd op het laatste moment verplaatst naar Brussel.

bron: Belga