"De laatste dag van mijn mandaat is 31 december 2018"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Aan de vooravond van de cruciale stemming in de Senaat over haar afzetting toont de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff zich strijdvaardig. "De laatste dag van mijn mandaat is 31 december 2018", zo zei ze dinsdag. "Ik ga mij hiertegen verzetten met al mijn krachten en zal daarbij alle mogelijke middelen gebruiken", zo zei het staatshoofd voor duizenden supporters in een toespraak ter gelegenheid van een verdrag over vrouwen.

Rousseff wordt er door de oppositie van beschuldigd de begrotingsbalans opgesmukt te hebben. Ze riskeert door de senatoren geschorst te worden voor een maximumperiode van 180 dagen, en vervangen te worden door haar vroegere bondgenoot Michel Temer. In de periode van de schorsing moeten de beschuldigingen tegen Rousseff juridisch onderzocht worden.

Haar advocaten dienden dinsdagnamiddag een bezwaarschrift in bij het Hof van Cassatie in een laatste poging om haar afzetting nog te voorkomen. "Ik heb genoeg van ontrouwe mensen en verraders", zo zei Rousseff die haar vicepresident en de eind vorige week afgezette parlementsvoorzitter Eduardo Cunha van een "moderne staatsgreep" beschuldigde.

"Die twee hebben een soort staatsgreep bedacht, zonder wapens maar een staatsgreep die onze grondwet verscheurt", aldus Rousseff.

"Ik ben een soort slachtoffer zoals zoveel Brazilianen, zo zei de voormalige 68-jarige guerrillastrijdster, die onder de militaire dictatuur (1964-1985) gemarteld werd. "Maar wel een slachtoffer dat vecht en niet aftreedt."

Bron: Belga