Nederlandstalige gevangenisvakbonden leggen komende dagen voorstel Geens voor aan personeel

door
Belga
Leestijd 2 min.

ACV-Openbare Diensten en ACOD leggen de komende dagen de voorstellen van de minister van Justitie Koen Geens voor het gevangeniswezen voor aan het personeel in de Nederlandstalige inrichtingen. In tegenstelling tot de Franstalige bonden hebben de Nederlandstalige afgevaardigden Geens' plannen nog niet verworpen. Als het personeel instemt met een akkoord met de minister dan wachten de Nederlandstalige vakbondsafgevaardigden enkele "slapeloze nachten". De Vlaamse vleugel van ACV besloot dinsdag om samen met ACOD in de komende dagen het voorstel van Koen Geens op "een objectieve manier" aan het personeel in de Nederlandstalige gevangenissen voor te stellen, zegt ACV-afgevaardigde Filip Dudal.

Een overleg met de Franstalige vleugel, dat later op de dag gepland stond, ging niet door. "De Franstaligen hebben de voorstellen van Geens reeds verworpen. Wij laten de komende dagen ons personeel zich uitspreken."

Ook Gino Hoppe van ACOD laat een eventueel akkoord met de minister afhangen van het personeel. Voor beide vakbondsafgevaardigden belooft een "ja" van het personeel voor problemen te zorgen binnen de vakbond. "Als het personeel mij een mandaat geeft om te tekenen dan ga ik enkele slapeloze nachten tegemoet", zegt Hoppe.

Dat er voorlopig niet gestaakt wordt in de Vlaamse gevangenissen is volgens Dudal het gevolg van een verschil in aanpak. "De Nederlandstalige gevangenissen werden veel eerder getroffen door de besparingen. Wij zijn al jaren aan het rationaliseren. Daarom reageerden de Vlaamse gevangenisdirecteurs meer proactief dan hun Franstalige collega's", besluit Dudal, die beseft dat de discussie communautair begint te worden.

bron: Belga