Medisch directeur ter plaatse bij aanslagen luchthaven: "Nooit personeel of materiaal gemist"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er is nooit een tekort geweest aan personeel, materiaal of ambulances na de aanslagen op Brussels Airport. Dat zegt luitenant-kolonel Eric Mergny, de man die medisch de lakens uitdeelde op Zaventem. Wat hem wel wat stoorde, was dat hij geen gewonden naar het universitair ziekenhuis Saint-Luc mocht sturen, hoewel daar achteraf nog heel wat bedden vrij bleken te zijn. Mergny was op de dag van de aanslagen aangeduid als 'DirMed' en stond dus aan het hoofd van alle medische diensten op de luchthaven. In de parlementaire onderzoekscommissie deed hij maandagavond als laatste getuige zijn relaas. Daarbij kreeg ook hij vragen over de uitspraken van Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) over een tekort aan ambulances op Zaventem.

De luitenant-kolonel sloeg dat beeld vakkundig aan diggelen. "Er is nooit een tekort aan ziekenwagens geweest. Ik weet dat daar nu over gepraat is in de pers, maar ik heb dat probleem nooit gehad", beklemtoonde hij. De eerste tien ambulances waren voldoende voor de eerste zorgen en nadien zijn er nog veel gevolgd. "De parking was ook beperkt, dus dan is het beter om geen vijftig ziekenwagens in een keer te krijgen."

Niettemin botste ook Mergny op problemen, met name bij de communicatie. De gsm-netwerken lagen al snel plat, en ook het ASTRID-systeem van de hulpdiensten zorgde voor frustraties. "Ik denk niet dat het een slecht systeem is, maar misschien zijn er te veel mensen met een radio", aldus de luitenant-kolonel, die voor de toekomst ook de inzet opperde van specifieke radio-operatoren om zo de medici te ontzien.

Frustrerender nog was echter dat ASTRID Mergny niet in contact kon brengen met de verschillende ziekenhuizen, maar enkel met de 112-post van Leuven. En die had kort na het nieuws over de aanslagen in Maalbeek beslist om de slachtoffers van Zaventem niet langer naar Brusselse ziekenhuizen te sturen, om daar plaats vrij te houden.

"Wij konden dus zelf niet nagaan of Saint-Luc echt vol zat. Achteraf bleek van niet, ze kregen slechts een beperkt aantal gewonden binnen", betreurde Mergny. De Brusselse noodcentrale was zich ook niet bewust van die onderbezetting van Saint-Luc, zo vernam hij intussen van medewerkers daar.

Het militair hospitaal bood wel soelaas. Dat kan - anders dan de meeste ziekenhuizen - in één klap vijftig slachtoffers opvangen, zei Mergny in antwoord op vragen van N-VA naar de meerwaarde van het militaire ziekenhuis.

bron: Belga