Hilde Crevits legt eed af als burgemeester van Torhout

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) heeft maandag bij gouverneur Carl Decaluwé de eed afgelegd als burgemeester van Torhout. Ze volgt Norbert De Cuyper op die een kwarteeuw burgervader was van de West-Vlaamse stad. Kristof Audenaert wordt waarnemend burgemeester want de ambt van burgemeester is niet verenigbaar met het ministerschap. Van bij de verkiezingen in 2012 was het voorzien dat Norbert De Cuyper zijn sjerp zou afgeven na 25 jaar burgemeesterschap. Crevits zou hem opvolgen, maar verkiest op dit moment het ministerambt. "Al mag ik er met deze eedaflegging even van proeven", aldus Crevits.

Ze stond erop dat De Cuyper aanwezig was bij de eedaflegging. "Dit is heel symbolisch. Ik heb veel geleerd en veel te danken aan de burgemeester. Hij is een monument en geeft de fakkel met een positief gevoel door. Ik vind dit een schitterende opdracht en ben heel fier", zei Crevits, die dus haar ambt niet opneemt. "De opvolging staat al klaar en ik hoop een goed team te kunnen vormen met Kristof Audenaert", besluit de minister, die toegeeft dat de droom voor het burgemeesterschap blijft branden.

Audenaert, momenteel eerste schepen, legt pas binnen enkele weken de eed af. De echte overdracht staat gepland op 1 juni. "Het is goed dat er een nieuwe generatie aantreedt. Het is met vertrouwen dat ik de sjerp mag afgeven. Hilde komt uit het schepencollege en heeft het geschopt tot minister. Wie weet wat er nog komt voor de huidige schepen", aldus De Cuyper. "De jaren zijn voorbij gegleden," besluit de burgervader, die op zaterdag 28 mei met een groot volksfeest afscheid neemt van zijn Torhout.

bron: Belga