De Witte "verbaasd" over kritiek Brussels staatssecretaris Jodogne

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams-Brabants gouverneur Lode De Witte is "verbaasd" over de kritiek van Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) rond het aantal ambulances dat meteen naar Brussels Airport ging na de aanslagen. Bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) had haar immers al gezegd dat er wel degelijk voldoende ambulances ter plaatse waren, ondertreepte De Witte in de parlementaire onderzoekscommissie. Zes weken na de aanslagen heeft de onderzoekscommissie het inhoudelijke werk aangevat. De focus ligt vandaag op de hulpverlening op en rond Brussels Airport.

Gouverneur De Witte beet de spits af. Hij is ervan overtuigd dat de hulp- en veiligheidsdiensten snel en efficiënt gewerkt hebben na de ontploffingen in Zaventem. De eerste brandweerwagen was om 8u05 aan de vertrekhal, de eerste ambulance om 8u14. "Maar dat betekent niet dat alles feilloos is verlopen", onderstreepte hij meteen als eerste genodigde in de commissie.

"Het loop nooit volgens het boekje en nooit helemaal feilloos", zo drukte De Witte de commissie op het hart, bogend op zijn ervaringen met rampen uit het verleden. Belangrijk is volgens hem vooral dat plannen klaarliggen en genoeg geoefend is. Brussels Airport deed in april 2015 nog een grote rampenoefening en in december organiseerde de provincie een tafeloefening over mogelijke terreur in Vlaams-Brabant.

De Witte kreeg ook meteen vragen over het aantal ambulances dat in eerste instantie naar Brussels Aiport werd gestuurd. Brussels staatssecretaris Jodogne zei immers eerder op de dag dat er volgens haar "meer ambulances sneller ter plaatse hadden ­kunnen zijn". "Ik denk dat de Leuvense hulpcentrale de ernst van de situatie heeft onderschat", aldus de politica van Défi - het voormalige FDF - in enkele kranten.

De Witte toonde zich verbaasd dat de kritiek van Jodogne nu in de media opdook, nadat ze die ze eind maart al had geuit in een brief. Zelf sprak De Witte zich niet uit, maar De Block heeft Jodogne wel al geantwoord dat er wel degelijk voldoende ambulances ter plaatse waren. Bovendien, vervolgde De Witte, moet je ook altijd middelen achter de hand houden voor andere incidenten. Zoals ook bleek bij de aanslagen. Toen zijn sommige ambulances uit Brussel wel degelijk teruggetrokken om hulp te gaan leveren na de ontploffing in Maalbeek.

Tot slot moet je vermijden dat er te veel voertuigen ter plaatse zijn, om vlotte evacuaties mogelijk te houden. "Het idee is niet om zoveel mogelijk ambulances ter plaatse te krijgen, dat is niet de beste manier van werken", besloot De Witte. "Anders heb je gewoon nog meer chaos."

bron: Belga