Controversiële populist Duterte ruim op kop bij verkiezingen in Filipijnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rodrigo Duterte, de controversiële burgemeester van de stad Davao, lijkt de presidentsverkiezingen op de Filipijnen te winnen. De officiële, maar voorlopige, resultaten geven hem een ruime voorsprong op zijn concurrenten.

Met iets meer dan de helft van de stemmen (52 procent) geteld, komt Duterte uit op een score van ongeveer 39 procent, zo meldt de Filipijnse kiescommissie. Zijn belangrijkste concurrenten, de senatrice Grace Poe en minister van Binnenlandse Zaken Mar Roxas, blijven rond de 22 procent hangen.

Daarmee ziet het er naar uit dat Duterte aftredend president Benigno Aquino zal opvolgen als staatshoofd en regeringsleider van de Filipijnen. De presidentsverkiezingen worden in het land namelijk in één enkele stemronde beslist. Wie daarin de meeste stemmen haalt, wint. Het is niet nodig een meerderheid te halen.

Met de 71-jarige Duterte zullen de Filipijnen een erg omstreden president krijgen. Zijn aanhangers loven hem omdat hij er met zijn nultolerantiebeleid in geslaagd is om de veiligheid te laten weerkeren in Davao. Maar tegelijkertijd wordt hij door tegenstanders in verband gebracht met de doodseskaders die in die stad honderden kleine criminelen hebben gedood. Ook tijdens deze presidentiële campagne pochte de grofgebekte Duterte er nog mee dat criminelen onder zijn bewind geen lang leven zullen leiden.

bron: Belga