Moeskroen-Péruwelz blijft in eerste klasse

Moeskroen-Péruwelz heeft ook van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport een licentie betaald voetbal verkregen. De Henegouwers blijven dus in eerste klasse, terwijl Oud-Heverlee Leuven onherroepelijk degradeert.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Met de uitspraak van het BAS komt een einde aan een juridische slag die al enkele weken aansleepte. Moeskroen-Péruwelz had al langer een licentie op zak, die het gekregen had van de bevoegde commissie bij de voetbalbond (KBVB). Concurrenten OH Leuven, Westerlo en Sint-Truiden hadden bedenkingen bij die beslissing en tekenden daarom beroep aan bij het BAS. Volgens de drie betrokken clubs wordt Moeskroen-Péruwelz geleid door spelersmakelaars van het Maltese bedrijf Lian Sports, wat in strijd is met de reglementen van de KBVB en de wereldvoetbalbond FIFA.

OHL degradeert

Het BAS volgde die redenering echter niet en besliste daarom dat Les Hurlus hun licentie toch mogen houden. De Henegouwers spelen volgend seizoen dus in 1A, terwijl Oud-Heverlee Leuven veroordeeld is tot minstens een seizoen in 1B, zoals de afgeslankte versie van tweede klasse voortaan zal heten. De procedure bij het BAS was voor de Vlaams-Brabantse fusieclub de laatste strohalm om de degradatie nog te omzeilen. Advocaat Chris Vandebroeck maakte zich vooraf sterk dat Moeskroen geen licentie zou krijgen «omdat er constructies zijn opgezet om de realiteit te verdoezelen».

Een motivering voor de uitspraak gaf het BAS gisteren nog niet. Die volgt binnen de tien dagen.