Live Nation gaat concerten in virtual reality uitzenden

Concertpromoter Live Nation heeft een deal met virtualrealitybedrijf NextVR om concerten op te nemen in 360 graden. Op die manier kunnen muziekfans vanuit de luie zetel naar hun favoriete artiest kijken met een virtualrealitybril. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Virtual reality brengt mensen naar plaatsen waar ze zelf om praktische redenen niet geraken. Vooral bij games is het al populair, maar bij andere industrieën staat het nog in zijn kinderschoenen. De vijfjarige deal tussen Live Nation en NextVR brengt daar nu verandering in. Niet alleen grote muziekfestivals, maar ook intiemere concerten zal je zo vanuit je luie zetel kunnen beleven. Dat vertelt Dave Cole van NextVR aan Recode. Concerten lenen zich daar perfect toe. Zo zullen fans niet alleen concerten van hun favoriete artiest nooit meer moeten missen, maar kan je het ook nog eens meemaken vanop de beste plaats.

360 graden

Voor het opnemen van de concerten zal NextVR van verschillende camerastandpunten gebruikmaken. Zo kan de virtuele concertganger ervoor kiezen tussen het publiek te staan of bij de muzikanten op het podium. Doordat het geluid in 360 graden opgenomen wordt, krijg je de beleving van een concert echt mee door je hoofd te draaien.

Voorlopig gratis

In een eerste fase zullen de concerten gratis te bekijken zijn, maar dat kan veranderen eens de technologie verbeterd wordt. Dan zal het publiek moeten betalen.

Door de deal met de concertorganisator heeft NextVR de nodige middelen om de technologie snel te optimaliseren. Zo zal het bedrijf met artiesten zelf kunnen werken en de juiste camerastandpunten kunnen afstemmen op hun opstelling op het podium. “De VR-ervaring wordt alleen maar intenser wanneer een artiest recht in de camera kijkt. Dan lijkt het echt alsof hij zich rechtstreeks tot jou richt”, legt Cole uit. “Dat zijn de momenten die je bijblijven.”

Foto AFP