Kunstwerk van biddende Hitler voor 15 miljoen euro geveild

Een levensgroot kunstwerk van een knielende en biddende Adolf Hitler is zondag voor 17,2 miljoen dollar (15 miljoen euro) geveild in New York. Het omstreden sculptuur is van de hand van de Italiaan Maurizio Cattelan.

Langs achter lijkt het kunstwerk op een knielend kind, maar als je de voorkant bekijkt, zie je dat het om Adolf Hitler gaat. Het sculptuur van de dictator is opgemaakt uit polyester en mensenhars.

Het was het hoogste bedrag dat Cattelan ooit kreeg voor een kunstwerk. Eerder werd al eens 6,9 miljoen euro neergeteld voor een werk van de controversiële Italiaan. Veilinghuis Christie’s hoopte dat het werk tussen 8,8 en 13,2 miljoen euro zou opbrengen, maar er werd hoger geboden dan verwacht.

Het werk dateert uit 2001 en maakt deel uit van de serie ’Bound to Fail’. De nieuwe eigenaar is niet bekend.

De 55-jarige Cattelan geldt in de kunstwereld als een provocateur. Het exposeren van zijn Hitler heeft in de loop der jaren her en der protest uitgelokt, onder andere toen het eind 2012 in het portaal van een woning in het voormalige getto van Warschau werd opgesteld.

Een ander bekend werk van Cattelan is zijn wassen figuur van paus Johannes Paulus II die door een meteoriet wordt verpletterd.

Foto AFP / K. Betancur