Indië wil menselijke organen per drone transporteren

Indische wetenschappers zijn plannen aan het uitwerken om met de kleine helikopters menselijke organen te transporteren. Momenteel zijn het nog steeds ambulances die voor het vervoer zorgen, maar door het gebruik van de onbemande vliegtuigjes zouden de organen 50% sneller op hun bestemming geraken.
door
Tom Kostermans
Leestijd 2 min.

‘Green corridor' is de bijnaam van de politie-escortes die vandaag ziekenwagens met organen door het drukke Indische stadsverkeer loodsen. Om kostbare tijd te winnen, hebben wetenschappers een drone in gedachten die organen conserveert en vervoert in speciaal ontworpen bakken. De focus ligt op het hart, omdat andere organen iets langer kunnen worden opgeslagen. Een hart kan 10 uur bewaard worden, een lever 12 tot 15 uur en een nier 24 uur.

“Het project ‘Rs 100-crore National Programme for Micro Air' wordt ontwikkeld door de uitvinder van het Indische gevechtsvliegtuig Light Combat Aircraft”, zegt Kota Harinarayan, vice-rector van de universiteit van Hyderabad, aan Times of India. Hij en Kavil Ramachandran van het National Design and Research Forum leiden het project, met behulp van Amerikaanse wetenschappers. "Wanneer de specificaties van de experts zijn voltooid, kunnen we ermee naar de regering stappen in de hoop subsidies in de wacht te slepen."

Voor dit project hebben de wetenschappers een drone voor ogen dat de grootte heeft van een onbemand vliegtuig. Aanvankelijk zal het toestel 250 gram kunnen vervoeren en kan er gewerkt worden binnen een straal van 100 kilometer. Dit initiatief in combinatie met de stijging van orgaandonoren kan ervoor zorgen dat duizenden mensenlevens worden gered.

India is niet het enige land dat zijn zinnen heeft gezet op luchttransport van organen. Het Chinese bedrijf Ehang onthulde onlangs ‘184', een zelfvliegende passagiersdrone. Het is een toestel dat over een afstand van 15 kilometer kan vliegen en snelheden van om en bij de 100 kilometer per uur haalt. Het was oorspronkelijk ontworpen voor personenvervoer, maar zou ook kunnen worden ingezet voor orgaantransport.

Foto Pixabay