“Levensomstandigheden in gevangenissen vergelijkbaar met foltering”

Strikers take part in a general assembly at the prison of Sint-Gillis/ Saint-Gilles, Brussels, during the general strike of the prison warders, Monday 09 May 2016. Prison warders launched a strike more than a week ago which originally scheduled to last 24 hours. From Today on soldiers will be deployed for humanitarian missions in Walloon and Brussels prisons to assist the federal police and the Red Cross. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

 

Er is nog steeds geen oplossing in zicht voor de stakingen van het gevangenispersoneel. Ondertussen zorgt de situatie van de gevangenen voor verontwaardigde reacties.

De onderhandelingen tussen de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en het gevangenispersoneel zitten muurvast. Gisteren verwierpen ook de gevangenismedewerkers van Vorst en Jamioulx het protocolakkoord, dat eerder ook al op een njet stootte van verschillende Waals en Brusselse penitentiaire instellingen. Ondertussen werden al een veertigtal militairen opgevorderd op de bewaking te ondersteunen.

Door de staking wordt het regime van de gevangenen aangepast. Veel gedetineerden moeten nu veel meer in hun cel blijven en kunnen al dagen niet meer douchen. De staat is intussen al zeker drie keer veroordeeld voor betalen van dwangsommen aan criminelen van wie basisrechten geschonden zijn.

“Geef vier maanden genade”

“De levensomstandigheden voor de gedetineerden komen neer op foltering”, aldus Ecolo-voorzitters Zakia Khattabi en Patrick Dupriez. “Ze zijn contraproductief inzake veiligheid omdat de gedetineerden gewelddadiger de gevangenis verlaten dan bij hun aankomst.”

De commissie van toezicht van de gevangenis stelt voor om de gevangenen collectief vier maanden genade te geven. Door de maatregel zou de overheid ook de uitgaven kunnen beperken en de overbevolking kunnen aanpakken.

Belga / T. Roge