Belangengroep wil dat Belfius, Belgische staat en Beweging.net elk 550 miljoen betalen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De belangenvereniging "Geld terug van Arco", die duizend gedupeerde Arco-aandeelhouders groepeert, doet een nieuw voorstel om de Arco-coöperanten te vergoeden. De belangengroep stelt voor dat Belfius, de christelijke werknemersbeweging en de Staat elk 550 miljoen euro op tafel leggen. Dat laat Geert Lenssens, de advocaat van "Geld terug van Arco" vanmiddag weten. Door het ineenstuiken van het toenmalige Dexia verloren bijna 800.000 coöperanten van Arco, de financiële poot van de christelijke werknemersbeweging, hun geld. De Staat beloofde een waarborg, maar het is maar de vraag of die het oordeel van het Grondwettelijk Hof overleeft. Daarover komt maar duidelijkheid na een uitspraak van het Europees Hof, die pas later dit jaar - en dus vijf jaar na de feiten - verwacht wordt.

Tijdens Rerum Novarum zei Beweging.net, de koepel van de christelijke werknemersbeweging, bereid te zijn financieel tussen te komen. "Geld terug van Arco" ziet in die "penitentie" een goede zaak, maar ergert zich aan de slakkengang. "Het is intussen voor iedereen duidelijk dat er in het Arcodossier drie aansprakelijke en solvabele partijen zijn: Belfius, de Beweging en de Staat", zegt Lenssens. "De bank heeft via haar voormalige Bacob-netwerk de coöperatieve aandelen als veilig gepromoot en verkocht, de Beweging was de actieve drijvende kracht achter dit marketingmodel en ook de belanghebbende, terwijl de Staat gedurende tientallen jaren onvoldoende toezicht voorzag en zich in 2008 en 2011 engageerde om de Arco-spaarders te compenseren."

Lenssens vindt dat er beter een schikking getroffen wordt op basis van gelijke tussenkomst. Als de drie partijen elk 550 miljoen op tafel leggen, kan het kapitaal van de Arco-spaarders terugbetaald worden. "De staat doet een besparing van ongeveer één miljard, voor Belfius is dit bedrag licht verteerbaar en zij bindt haar klanten aan zich terwijl de Beweging zich sociaal en ethisch zou opstellen en het verleden op een waardige manier zou kunnen afsluiten."

bron: Belga