Zesde editie Steenrock trekt 500-tal bezoekers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De zesde editie van Steenrock, het muziekfestival en manifestatie aan het gesloten opvangcentrum voor vluchtelingen 127bis in Steenokkerzeel, heeft een 500-tal bezoekers getrokken, zo melden de organisatoren zaterdagnamiddag. Die bezoekers komen niet alleen verschillende muziekgroepen beluisteren, maar ook en vooral protesteren tegen het opsluiten van asielzoekers en mensen zonder verblijfspapieren. Het festival verliep zonder incidenten. "Vandaag meer dan ooit willen we onze boodschap, 'maak muziek, geen gesloten centra', de wereld insturen", zegt Mathieu Thonon van de Coordination contre les Rafles, les Expulsions et pour la Régularisation (CRER), de organisator van het festival. "Dat is broodnodig op een moment dat de EU en Turkije onmenselijke en immorele akkoorden afsluiten over het terugsturen van vluchtelingen, op een moment dat het kamp in Calais brutaal wordt afgebroken, op een moment dat de zogenaamde hotspots op de Griekse eilanden niets meer worden dan immense gesloten gevangeniskampen. Alleen al in het kamp Moria, op Lesbos, zitten 3.000 vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden opgesloten."

De festivalgangers en manifestanten eisen de onmiddellijke sluiting van alle gesloten vluchtelingencentra en de regularisatie van mensen zonder papieren. De aanwezigen op het festival kregen via gsm's getuigenissen te horen van mensen die in 127bis en het nabijgelegen Caricole opgesloten zitten. Ook verschillende parlementairen die een bezoek brachten aan beide centra, kwamen aan het woord.

"Het was de eerste keer dat ik een dergelijke centrum bezocht", zei Simone Susskind (PS). "Ik ben diep geschokt en bedroefd dat mensen die soms al 15 jaar in België zijn, hier zomaar opgesloten worden, in deze gevangenis, terwijl ze niets meer misdaan hebben dan niet het juiste papier hebben."

Muziek was er onder meer van Bai Kamara Jr, David Corleone, Chicon Ritmo en Les Fanfoireux.

bron: Belga