Staking gevangenissen - VSOA Politie roept agenten op eveneens te staken als ze cipiers moeten vervangen

door
Belga
Leestijd 1 min.

VSOA Politie roept zijn leden op om te staken indien ze stakende cipiers moeten vervangen. De vakbond wil zo een einde stellen aan het feit dat er "meer blauw in de gevangenis dan op straat", klinkt het zaterdag in een persbericht. Daarnaast wil de vakbond dat Binnenlandse Zaken de kosten voor de extra gepresteerde uren recupereert bij Justitie. De regering volhardt in de boosheid door politiemensen massaal naar de gevangenis te sturen, terwijl het vervangen van stakende cipiers geen taak van de politie is en het capaciteitstekort bij de politie gigantisch is, aldus VSOA, die stelt dat de toestand onhoudbaar geworden is. Daarom roept de vakbond zijn leden op om eveneens te staken als ze stakende cipiers moeten vervangen.

Bovendien is het niet Justitie die opdraait voor de gepresteerde uren, maar wel de zones en vooral de federale polite. Daarenboven creëert men volgens VSOA extra - en onverantwoorde - spanningen in de gevangenissen door de bewaking over te laten aan de politie. "Het zijn nota bene de politiediensten die er voor de meesten voor gezorgd hebben dat ze in de gevangenis geraakten", aldus de vakbond.

"Het wordt dus tijd dat Justitie zijn eigen problemen structureel intern oplost", klinkt het bij VSOA. "Wij roepen tevens onze minister van Binnenlandse zaken op om de kosten te recupereren bij Justitie, ten voordele van de betrokken zones en federale politie."

bron: Belga