Mexicaanse drugsbaron "El Chapo" verrassend naar andere gevangenis gebracht

door
Belga
Leestijd 2 min.

De beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzmán, 'El Chapo', is naar een andere gevangenis gebracht. De jarenlange baas van het Sinaloa-kartel is zaterdag tijdens een geheime operatie van de gevangenis Altiplano in het midden van het land naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Ciudad Juárez aan de grens met de VS gebracht, aldus Mexicaanse media. Zijn verwanten hadden beweerd dat hij in de gevangenis Altiplano van zijn slaap werd beroofd, wat de autoriteiten ontkenden. Volgens de krant "El Diario" zal Guzmán voor onbepaalde tijd in Ciudad Juárez blijven. De verhuis maakt deel uit van een strategie van de overheid om de detentie van heel gevaarlijke gedetineerden nog beter te beveiligen. Een officiële bevestiging is er echter niet. Guzmán slaagde er al tweemaal in om uit zwaarbeveiligde Mexicaanse gevangenissen te vluchten. De laatste keer gebeurde dat via een lange tunnel.

Guzman was in 1993 opgepakt in Guatemala en tot 20 jaar cel veroordeeld. Daarvan zat hij er acht uit, alvorens hij een eerste keer kon ontsnappen. Dat gebeurde in 2001. Na jaren op de vlucht, slaagde men erin hem in 2014 opnieuw te vatten in de havenstad Mazatlan in Sinaloa. Op 11 juli vorig jaar kon hij een tweede keer ontsnappen. In januari dit jaar werd hij gevat. De Verenigde Staten hebben zijn uitlevering gevraagd.

Guzman was de meestgezochte drugshandelaar ter wereld. Hij stond aan het hoofd van het drugskartel van Sinaloa, en was één van de grootste uitvoerders van cocaïne en marihuana naar de Verenigde Staten, maar ook naar Europa en Azië.

Bron: Belga