Weduwe van vroegere Duitse communistische leider, Margot Honecker, overleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Margot Honecker, de weduwe van de vroegere Duitse communistische leider Erich Honecker, is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden in Chili, waar ze met haar familie woonde sinds de Duitse hereniging. Dat heeft de familie Honecker gemeld. Volgens Chileense media overleed Honecker aan de gevolgen van kanker.

Margot ontmoette haar echtgenoot toen die leider was van de communistische jongerenbeweging in het naoorlogse Oost-Duitsland. Ze trouwden in 1953, een jaar nadat ze samen een kind kregen.

Ze stegen beiden sterk in de communistische hiërarchie, en Margot werd minister van Volksonderwijs van 1963 tot aan de val van de Berlijnse Muur in 1989. Erich werd Staatsraadvoorzitter van de Duitse Democratische Republiek (DDR) in 1971 tot hij afgezet werd in oktober 1989, enkele weken voor de val van de Muur.

Margot, die bekend stond voor haar autoritaire stijl, voerde in 1978, tegen de wil van de kerk in, een militaire doctrine in in het middelbaar onderwijs. Daardoor werden leerlingen met een christelijke achtergrond benadeeld en was het voor hen haast onmogelijk om toegelaten te worden op school. Tot 1989 hield ze vast aan een onderwijsbeleid waarin ze stelde dat het socialisme indien nodig met wapens verdedigd mag worden. In 1988 veroorzaakte ze tot ver buiten Duitsland opschudding omdat ze vier leerlingen had laten schorsen uit een school in Berlijn omdat ze geprotesteerd hadden tegen militaire parades.

Margot vluchtte vanuit Duitsland naar Chili in 1992, waar haar dochter en kleinkinderen leefden. Erich moest in 1992 in Duitsland voor het gerecht verschijnen voor aanzetten tot doodslag omdat hij het bevel had gegeven om te schieten op de mensen die probeerden de grens met West-Duitsland over te steken. Hij werd in 1993 vrijgelaten omdat hij leed aan een vergevorderde kanker, en vervoegde zijn familie in Chili, waar hij in 1994 overleed.

In een van haar laatste publieke optredens in 2009 verdedigde Margot het beleid van haar echtgenoot nog. "In het Oosten kenden we geen onzekerheid, ontbering of ellende. Vandaag heeft het monster van het geld de menselijke relaties vervangen. Het socialisme zal terugkeren, en waarom niet in Duitsland?", zei ze naar aanleiding van de verjaardag van de val van de Muur.

bron: Belga