"Toiletwet" North Carolina schendt mensenrechten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de staat North Carolina terechtgewezen vanwege haar omstreden "toiletwet", die volgens de Obama-administratie de mensenrechten schendt. North Carolina dreigt door de wet volgens de New York Times miljarden dollars aan federale middelen te verliezen. De zogenaamde "HB2"-wet, die in maart werd goedgekeurd en transgenders onder meer verplicht om publieke toiletten te gebruiken die overeenkomen met het geslacht dat op hun geboorteakte staat, zorgde de afgelopen weken voor een storm aan kritiek van beroemdheden, bedrijven en organisaties. Zo annuleerden artiesten als Bruce Springsteen, Ringo Starr en Pearl Jam al concerten in North Carolina, en hebben verschillende bedrijven, zoals Paypall of Deutsche Bank, al besloten om niet meer in North Carolina te investeren. In de wet is bovendien opgenomen dat functionarissen, religieuze organisaties en enkele ondernemingen hun religieuze overtuiging kunnen inroepen om bepaalde diensten aan homokoppels te weigeren.

Het ministerie van Justitie waarschuwde in een brief aan de Republikeinse gouverneur Pat McCrory dat de wet een schending was van de Civil Rights Act omdat North Carolina "een patroon van discriminatie tegen transgender ambtenaren aanneemt". In de brief staat ook dat Justitie een gerechtelijk bevel kan indienen om de staat te verplichten om de Civil Rights Act na te leven als het redenen heeft om te denken dat dergelijk patroon wel degelijk bestaat.

Experts berekenden bovendien dat North Carolina door de wet meer dan 4,8 miljard dollar federaal geld kan mislopen, uit onderwijsfondsen, maar ook geld voor onder meer arbeidsdiensten, gezondheidszorg en huisvesting.

Volgens lokale media zou gouverneur McCrory, die minder conservatief is dan de gerechtelijke autoriteiten in zijn staat, er baat bij hebben om acties te ondernemen om gerechtelijke stappen tegen te gaan, maar volgens experts kan de gouverneur de wet zelf niet opschorten of ongedaan maken, en kan dat enkel met toestemming van Justitie. Hij kan wel de aanzet geven om onderhandelingen te starten die kunnen leiden tot dat resultaat.

bron: Belga