Onkelinx wil af van Cocof en VGC, geen sprake van voor N-VA

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als men wil praten over de vereenvoudiging van de Brusselse instellingen, dan kunnen we meteen van Brussel een tweetalig en volwaardig gewest maken, zodat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Franse gemeenschapcommissie (Cocof) afgeschaft kunnen worden en er tweetalige lijsten kunnen worden ingediend. Dat zegt Laurette Onkelinx, voorzitster van de Brusselse federatie van de PS, in Le Soir op de vooravond van de Brusselse Iris-feesten. Voor de N-VA kan alvast geen sprake zijn van de afbouw van de Vlaamse Gemeenschap in het Brussels gewest. Brussel beleeft volgens Onkelinx moeilijke tijden na de aanslagen, maar van een Brussels probleem is er geen sprake. Ze wijst wel naar de N-VA: "De institutionele context blijft erg moeilijk, en N-VA die Brussel niet wil erkennen als volwaardig gewest, speelt overal mee. Ze hebben hefbomen tegen Brussel. Bijvoorbeeld: nergens in de wereld is er een lockdown geweest. Dat is niet onschuldig". Volgens Laurette Onkelinx was er van een herfinanciering van het Brussels gewest geen sprake zonder het Waals gewest en "enkele Vlaamse vrienden zoals Guy Vanhengel". De vraag naar een vereenvoudiging van de Brussels instellingen beantwoordt ze met het voorstel om het gemeenschapsniveau te schrappen - de Vlaamse, Franse en gemeenschappelijke gemeenschapscommissie. Meteen kan Brussel erkend worden als volwaardig, tweetalig gewest met tweetalige lijsten voor de verkiezingen. Van een fusie van de zes Brussels politiezones kan er volgens haar dan weer geen sprake zijn. Wel moet er een betere samenwerking komen tussen de politiezones onderling en met het gewest.

N-VA brandt dat voorstel meteen af. "De motivatie van Laurette Onkelinx om de bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel af te bouwen kan ze zelf niet menen of dan moet ze dringend naar de dokter", vindt fractieleider Johan Van den Driessche. "Ik heb zelden zo'n ongeloofwaardig voorstel gehoord. Zij maakt van de vereenvoudiging van de Brusselse structuren een politiek project".

Voor de N-VA heeft de politieke aanwezigheid van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel "een grote meerwaarde voor alle inwoners van dit gewest. Het best wordt dit geïllustreerd door het Nederlandstalig onderwijs dat door haar kwaliteit en tweetalig karakter enorm gegeerd is en vandaag voor 75% bevolkt wordt door leerlingen die thuis geen Nederlands spreken. Maar er zijn ook de talrijke Vlaamse cultuurhuizen en gemeenschaps- en zorginstellingen die ook voor niet-Nederlandstaligen echte bakens zijn".

bron: Belga