Waarom een ei je standaard profielfoto is op Twitter

Nieuwe Twitter-accounts hebben als profielfoto allemaal een ei, afgebeeld op een gekleurde achtergrond. Dat is geen toeval, want het woord ‘ei’ draagt in het Engels al eeuwenlang een negatieve connotatie met zich mee.

Voor de reden achter de keuze voor een ei moet je helemaal terug naar de schrijfsels van Shakespeare. Tijdens een gruwelijke scène in ‘Macbeth’ roept één van de personages zijn rivaal de zin “What, you egg?” toe. Het is één van Shakepseares beroemdste beledigingen en typerend voor de taal van die tijd. Een ‘ei’ was toen een jong persoon, iemand waarvan het ei nog niet volledig uitgebroed was.

“An egg” bleef in de eeuwen daarna een beledigende connotatie hebben in de Engelse taal. “A bad egg” is in het Engels de equivalent van onze ‘rotte appel’ en een “egghead” is een belediging voor een nerdy persoon. Ook in Nieuw-Zeeland wordt “an egg” als een beledigende term gebruikt. Daar staat het synoniem voor een rotzak.

Het ei draagt zijn negatievebetekenis ook verder uit op Twitter. Daar wordt het gebruikt voor iemand die wel actief is op het sociale netwerk, maar niet de moeite heeft gedaan om zijn profielfoto aan te passen. Iemand die dus nog niet de moeite heeft gedaan om een volwaardig, of ‘volgroeid’ gebruiker van Twitter te worden.

Foto Pinterest / KT_aust