Vlaamse vakbonden: "Tevreden met voorstel voor gevangenissen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Driehonderdvijftig aanwervingen, bevriezing van de besparingen op 6 procent tot eind 2016 , 1 op 1-vervanging van het vertrekkend personeel en een iets grotere flexipremie voor meer personeelsleden in de gevangenissen. Dat is het voorstel dat minister van Justitie Geens aan de vakbonden van het gevangenispersoneel heeft gedaan. "Het moet nog op papier gezet worden en onze achterban moet er uiteindelijk over beslissen, maar wij zijn in elk geval tevreden met dit voorstel", verklaarden zowel Filip Dudal van ACV als Gino Hoppe van ABVV aan Belga na alweer enkele uren onderhandelen.

Bij de christelijke vakbond is er volgende maandag een nationaal comité waarop het voorstel-Geens wordt besproken. Volgens vakbondsafgevaardigde Filip Dudal van het ACV staat er heel wat positiefs in het jongste voorstel. "Er komen 350 aanwervingen, de besparingen worden bevroren op 6 procent tot het einde van dit jaar en elke vertrekker wordt 1 op 1 vervangen. Ten slotte is er de flexipremie en die geldt voor àlle personeelscategorieën, dus evenzeer voor het administratief personeel als voor de bewakers. De premie is ook opgetrokken van 2,5 euro per uur naar 3 euro", aldus Dudal.

Ook Gino Hoppe van het ABVV is blij met deze regeling, al geeft ook hij toe dat de achterban zich nog moet over uitspreken. "Maar de voorwaarden zijn positief en ik krijg positieve reacties", aldus Hoppe.

Hoe verklaart de Vlaamse vakbondsman het verschil in omgaan met de problematiek door de Franstalige bonden die al een week aan het staken zijn? "Wij zijn in Vlaanderen vroeger geconfronteerd geweest met de besparingen en hun gevolgen. We hebben ons daarop ingesteld en hebben er conclusies uit getrokken. Dat hebben de Franstaligen niet gedaan en zij worden nu met die besparingen geconfronteerd. Het is een koude douche voor hen."

Het is een analyse die zijn collega Dudal alleen maar kan bijtreden.

bron: Belga