Open Vld: “Secularisering van maatschappij wordt tegengewerkt”

Open Vld: "Secularisering van maatschappij wordt tegengewerkt"

Na N-VA reageert ook Open Vld afwijzend op de plannen van het katholiek onderwijs om moslimleerlingen meer ruimte te geven. “Men maakt handig gebruik van de moslimgemeenschap om de secularisering van de maatschappij tegen te gaan”, vindt onderwijsspecialiste Ann Brusseel. Katholiek Onderwijs Vlaanderen gaat moslims en andersgelovigen een volwaardige plek geven op school. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag. Door een grote omwenteling komt er op scholen met zeer veel moslims meer plaats voor hoofddoeken, speciale plekken om te bidden en vrijwillige islamles buiten de schooluren. “Het is een ambitieus project, maar uit onderzoek blijkt dat onze identiteit helemaal verwatert als we niets doen. Wij houden onze scholen een spiegel voor om een nieuwe stap te zetten”, aldus topman Lieven Boeve.

Vlaams parlementslid Ann Brusseel ziet er een manoeuvre in om de secularisering tegen te gaan. “Ik merk al enige weken zenuwachtigheid in katholieke kringen over het feit dat er bij de publieke opinie veel steun is voor de scheiding tussen kerk en staat in de grondwet”, zegt ze. “Ik heb eerbied voor ieders geloof, maar godsdienst is niet de kerntaak van het onderwijs.”

Wat Lieven Boeve wil invoeren is ook geen echte dialoogschool, vindt Brusseel. “Het gemeenschapsonderwijs brengt leerlingen van verschillende religies samen en maakt werk van een echte dialoog tussen de levensbeschouwingen. Dat kan je niet doen in islamlessen na de schooluren.”

Het parlementslid ziet in de demarche van het katholiek onderwijs vooral een strategie om meer leerlingen aan te trekken. “Als je het marktaandeel wil vergroten is het immers belangrijk de groepen aan te spreken die het sterkst groeien.”

bron: Belga