Loer maandag naar de Mercuriusovergang

door
Belga
Leestijd 1 min.

Maandag 9 mei vindt dé sterrenkundige gebeurtenis van het jaar plaats, meteen een van de zeldzame verschijnselen in ons zonnestelsel, zo heeft Volkssterrenwacht Urania omtrent de nakende Mercuriusovergang meegedeeld. Mercurius is de planeet die het dichtst tot de zon staat. Samen met Venus is het de enige planeet die vanaf de aarde gezien - schijnbaar - voor de zonneschijf schuift, in het jargon een overgang of transitie. De zon staat op het moment van het maximum op een afstand van 1,01 AE oftewel 151.093.849 kilometer. Mercurius staat op dat moment veel dichter tot ons, op zo'n 0,56 AE of 83.774.807 km.

De schijnbare diameter van Mercurius meet op het moment van de overgang 12,1", wat zo'n 157 keer kleiner is dan de schijnbare diameter van de zon, die op dat moment 31'40,8" meet.

Als de weergoden meewerken is het verschijnsel maandag te zien tussen vanaf 13.12 uur, het eerste contact. De volledige intrede is om 13.15 uur en het maximum zal om 16.56 uur zijn, wanneer de zon 38 graden hoog staat. De uittrede begint om 20.37 uur, het fenomeen is vier minuten later voorbij. Men kan met een verrekijker of kleine telescoop loeren, mits gebruikmaking van een veilige zonnefilter, benadrukt Urania.

De zes Vlaamse Volkssterrenwachten openen maandag hun deuren om iedereen in de beste omstandig­heden van het fenomeen te laten genieten. Er is ook de speciale website www.mercuriusovergang.be.

bron: Belga