Fransen kiezen op 23 april en 7 mei 2017 nieuwe president

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Fransen trekken in 2017 op 23 april en 7 mei naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, en stellen op 11 en 18 juni een nieuw parlement aan. Dat heeft regeringswoordvoerder Stéphane Le Foll bekendgemaakt. De rechtse oppositie houdt voor de eerste keer een voorverkiezing, voorzien voor 20 en 27 november. Door de socialistische kandidaat François Hollande verslagen in 2012, heeft ex-president Nicolas Sarkozy zich officieel nog niet kandidaat gesteld, maar dat hij terzake ambities heeft, lijdt geen twijfel. Hij zal het dan moeten opnemen tegen reeds elf officiële kandidaten onder wie zijn vroegere minister van Buitenlandse Zaken en grote favoriet in de peilingen Alain Juppé.

Ter linkerzijde is Hollande, die officieel nog niet zijn kandidatuur heeft bevestigd en ze laat afhangen van een verbetering van de werkloosheidscijfers, na vier jaar bewind razend onpopulair. Indien hij opkomt, delft hij volgens de peilingen al in de eerste ronde het onderspit.

De Parti Socialiste raakt verscheurd tussen een regering die meer en meer van haar electorale basis vervreemdt en een protesterende vleugel. Het organiseren van een voorverkiezing wordt aldus problematisch, en dat er meerdere kandidaten zullen opduiken, laat zich voorafspiegelen.

In het extreemrechtse kamp van het Front National voert voorzitster Marine Le Pen reeds campagne. Zij zou volgens de peilingen de eerste ronde met 28 procent winnen, maar is systematisch verloren verklaard bij de tweede ronde.

Sinds het uitroepen van de Vijfde Republiek in 1958 is het de tiende presidentsverkiezing via algemeen stemrecht.

bron: Belga