Leerkracht Frans kent enkel het woord ‘bonjour’

A picture taken on February 15, 2016 at the Elysee Palace shows the French flag. / AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON

De ouders van leerlingen aan de Energy Institute High School in de Amerikaanse stad Houston zijn niet te spreken over de leerkracht Frans. De man zou buiten ‘bonjour’ de taal van Molière immers niet machtig zijn.

Leerling Nathaniel White getuigde aan het lokale televisiekanaal KHOU dat Albert Moyer, de leerkracht Frans, de taal niet kan spreken. De onderwijzer sprak zijn studenten bovendien nooit aan in het Frans en moeilijke vragen worden volgens White opgezocht op Google.

Moyer is een interim-leerkracht die aangesteld is nadat de school een dispuut had met Jean Cius, een leraar Frans met 25 jaar ervaring. Cius werd teruggezet tot opzichter, terwijl iemand met een wetenschappelijke bachelor zijn vak overneemt. “Het maakt me extreem woest. Het spijt me dat de kinderen monenteel niet aan het leren zijn”, aldus Cius.

De interimaris heeft op zijn blog gereageerd dat er twee kanten aan het verhaal zijn. “Mijn taak is om zo bekwaam mogelijk te zijn, wat de opdracht ook is. Ik heb al meerdere opdrachten met verschillende vakken gekregen. De afgelopen dertien jaar heb ik aangetoond dat ik erg betrouwbaar en succesvol ben “, aldus de leerkracht.

In een reactie heeft de school laten weten dat aanstelling van Moyer een noodoplossing is. “Het is niet eenvoudig om een gekwalificeerde taalonderwijzer te vinden in het midden van het schooljaar. Goede leerkrachten Frans zijn bovendien dungezaaid. Het district blijft zich inzetten om een getalenteerde talenleraar aan te trekken”, aldus het schooldistrict.

Ondanks de woede van enkele ouders, blijft Moyer dus voorlopig aangesteld als leraar Frans.

Foto AFP / J. Demarthon