Schone Kleren Campagne eist van H&M meer brandveiligheid bij Bengalese leveranciers

Schone Kleren Campagne eist van H&M meer brandveiligheid bij Bengalese leveranciers

Naar aanleiding van een aandeelhoudersvergadering van H&M, dinsdag in Stockholm, heeft de Schone Kleren Campagne vandaag in 26 steden wereldwijd actie gevoerd bij een filiaal van deze kledingwinkelketen om het aanslepend probleem op vlak van brandveiligheid aan te klagen bij leveranciers in Bangladesh. Aan een winkel in de Diestsestraat in Leuven daagden een tiental actievoerders op. De Leuvense actievoerders deelden aan passanten pamfletten uit en toonden een spandoek met daarop de tekst “H&M geen loze beloften. Maak fabrieken veilig in Bangladesh” en overhandigden aan de filiaaluitbater symbolisch een brandblusapparaat. Ze eisten dat H&M meer druk uitoefent op haar leveranciers in Bangladesh opdat deze sneller werk maken van de noodzakelijke renovaties in hun fabrieken.

Na de instorting drie jaar geleden van de textielfabrik Rana Plaza, waarbij 1.138 arbeiders het leven verloren, sloten ruim 200 kledingbedrijven en vakbonden het “Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh” om de gebouwen waarin textielarbeiders werken brandveiliger te maken.

Uit een onderzoek dat de internationale Schone Kleren Campagne maandag publiceerde blijkt dat er weliswaar vooruitgang geboekt wordt, maar dat bijna alle leveranciers van H&M achter staan op hun schema om renovaties uit te voeren. Zo blijken bij 70 procent van de onderzochte leveranciers nog niet alle branddeuren geïnstalleerd te zijn.

bron: Belga