Hollande verwerpt TTIP: “We zijn niet voor vrijhandel zonder regels”

Hollande verwerpt TTIP: "We zijn niet voor vrijhandel zonder regels"

Frankrijk is “in deze fase van de onderhandelingen” gekant tegen het Europees-Amerikaans vrijhandelsakkoord (TTIP). Dat heeft president François Hollande dinsdag duidelijk gemaakt. “We zijn niet voor vrijhandel zonder regels”, zo klonk het. De onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord zijn nog volop aan de gang, maar het verdrag ligt onder vuur nu de milieuorganisatie Greenpeace 240 pagina’s documenten uit de onderhandelingen heeft gelekt. Uit die documenten blijkt dat de Europese en Amerikaanse voorstellen, onder meer op het vlak van milieu en volksgezondheid, erg ver uit elkaar liggen.

“We zullen nooit aanvaarden dat essentiële principes voor onze landbouw of onze cultuur in vraag worden gesteld voor een wederzijdse toegang tot elkaars markten”, liet het Franse staatshoofd optekenen tijdens een colloquium in Parijs. “Daarom zegt Frankrijk, in deze fase, neen” tegen het trans-Atlantische handelsverdrag.

“We hebben principes gesteld bij de internationale onderhandelingen. Ik denk aan normen op het vlak van gezondheid, voeding, cultuur en milieu”, benadrukte Hollande nog. De president volgt daarmee zijn staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, Matthias Fekl, die eerder al gesteld had dat een stopzetting van de onderhandelingen over TTIP vandaag “de meest waarschijnlijke optie” is.

bron: Belga