Frankrijk en Japan versterken samenwerking tegen terrorisme

Frankrijk en Japan versterken samenwerking tegen terrorisme

Frankrijk en Japan gaan nauwer samenwerken in hun strijd tegen het terrorisme. Dat hebben de Japanse premier Shinzo Abe en de Franse president François Hollande maandag verklaard. “We zullen nooit verachtelijke daden van terrorisme toelaten”, aldus Abe tijdens een gezamenlijke persconferentie. De twee landen “zullen nauw samenwerken en een leidersrol spelen” in de strijd tegen het terrorisme. Abe heeft Frankrijk bezocht in het kader van zijn reis door Europa met als doel gedachten uit te wisselen in de aanloop van de jaarlijkse G7-top, die eind mei plaatsvindt in Japan. Verwacht wordt dat de strijd tegen het terrorisme een belangrijk onderwerp wordt van de bijeenkomst.
De Japanse en Franse leiders benadrukten ook dat de landen van de G7 (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten) een flexibel fiscaal beleid moeten aannemen in het licht van de dalende groei van de wereldeconomie. Ze kwamen ook overeen dat ze zullen samenwerken om het klimaatakkoord van Parijs in daden om te zetten om de klimaatopwarming te bestrijden.
Abe reisde eerder al naar Italië, en trok maandag nog richting Brussel, waar hij dinsdag premier Charles Michel (MR) zal ontmoeten. Hij reist daarna nog naar Duitsland, Groot-Brittannië en Rusland.
Premier Michel verklaarde in een interview met Kyodo News naar aanleiding van zijn ontmoeting met Abe dat ook ons land de samenwerking met Japan en andere landen zal versterken om het terrorisme te bestrijden. Hij benadrukte bovendien dat de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen Japan en de Europese Unie een versnelling hoger zouden moeten gaan, omdat dergelijk akkoord de economische groei in Japan en Europa zou stimuleren.

bron: Belga