Eerste Belg aangetreden in Koningin Elisabethwedstrijd

Eerste Belg aangetreden in Koningin Elisabethwedstrijd

De 26-jarige pianist Yannick Van de Velde uit Sint-Niklaas heeft dinsdag zijn eerste optreden voor de internationale jury gegeven in de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd, die dit jaar in het teken van piano staat. Samen met leeftijdsgenoot Florian Noack, die woensdag aantreedt, is hij de enige Belgische deelnemer. Van de Velde begon al piano te spelen toen hij vijf jaar was en kreeg les van onder anderen Klaus Hellwig, Elisso Virsaladze, Jean-Claude Vanden Eynden et Jan Michiels. Vorig jaar was hij finalist in de prestigieuze pianowedstrijd Busoni in het Italiaanse Bolzano en in 2013 raakte hij al tot in de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Florian Noack is afkomstig van Oudergem, in het Brussels gewest, maar woont in het Duitse Keulen, waar hij studeert aan de “Musikhochschule”. Twee keer per maand reist hij af naar Zwitserland, waar hij pianolessen volgt aan de muziekacademie van Bazel. Noack won al een twintigtal prijzen in binnen- en buitenland.

Tijdens de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd moeten de 76 deelnemende pianisten, uit 23 verschillende landen, een stuk spelen van Bach, Haydn, Mozart, Beethoven of Schubert. Op 7 mei worden de 24 halvefinalisten bekendgemaakt.

bron: Belga