Didier Reynders bezoekt Belgische militairen in Bagdad

Didier Reynders bezoekt Belgische militairen in Bagdad

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is dinsdagmiddag geland in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij zal er de steun van de regering overmaken aan de Belgische militairen die deelnemen aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). Reynders landde in Bagdad aan boord van een C-130 die opgestegen was in de Jordaanse hoofdstad Amman. In Irak zal hij de ongeveer dertig Belgen ontmoeten die sinds maart 2015 bezig zijn aan een opleidingsmissie voor Iraakse militairen.

Het bezoek van Reynders vindt plaats twee maanden voor zes Belgische F-16’s op 1 juli de rol van Nederland opnieuw overnemen bij het bestrijden van IS. Voorlopig gaan de Belgische gevechtsvliegtuigen IS enkel in Irak bekampen, maar de Verenigde Staten vragen dat België – zoals Nederland – zijn actieterrein naar Syrië uitbreidt. Reynders zelf is voorstander van zo’n uitbreiding, de Kamer zal er ook over debatteren.

Normaal gezien had Reynders in Irak ook politieke contacten moeten hebben, maar die zijn van de agenda gehaald wegens de diepe politieke crisis waarmee eerste minister Haider al-Abadi de handen vol heeft en wegens de dreiging van anti-sjiitische aanslagen. In Bagdad vonden de voorbije dagen verschillende aanslagen plaats.

Dinsdagavond heeft Reynders wel een ontmoeting gepland met Lise Grande, de adjunct-hoog vertegenwoordiger van de VN voor Irak.

bron: Belga