Vakbonden gevangenispersoneel: “Nog geen stap vooruit”

Vakbonden gevangenispersoneel: "Nog geen stap vooruit"

“Er is nog geen vooruitgang geboekt”, zei ACV-vakbondsvrouw Wendy Heyvaert omstreeks 11 uur tijdens een korte pauze in de besprekingen tussen minister van Justitie Koen Geens (CD&V), de vertegenwoordigers van de vakbonden van het gevangenispersoneel en de administratie van het Gevangeniswezen. De besprekingen waren om 9 uur vanmorgen begonnen. Er wordt gezocht naar uitweg voor het arbeidsconflict, en de staking, die sinds een week bezig is in de gevangenissen. Zo’n 50 tot 60 militanten van de verschillende vakbonden hebben zich verzameld voor de FOD Justitie in Brussel waar de bijeenkomst plaatsvindt. “Dictators, we zullen nooit jullie slaven worden”, staat te lezen op meegedragen bord. Er wordt lawaai gemaakt met fluitjes en voetzoekers, en er worden eieren naar de gevel van het gebouw gegooid. Passerende chauffeurs wordt gevraagd te claxonneren voor de zaak van de cipiers.

Daarnaast is er ook een ontmoeting gepland op het gemeentehuis van Vorst tussen de vakbondsdelegatie en de burgemeesters van Vorst en Sint-Gillis, Marc-Jean Ghyssels en Charles Picqué, allebei van PS-signatuur.

De staking in de gevangenissen startte maandag om 22 uur en zou eerst 24 uur duren, maar ze ging door in het Franstalige landsgedeelte, terwijl in Vlaanderen op dinsdag het werk werd hervat. Donderdag werd een verzoeningsvergadering belegd, maar daar liepen de vakbonden weg, “omdat ze geen voldoende sterk engagement van de minister kregen”, aldus Laurence Clamar van de christelijke vakbond.

bron: Belga