Nog geen fors hogere faillissementscijfers voor Brusselse horeca

Nog geen fors hogere faillissementscijfers voor Brusselse horeca

Noch de effecten van de aanslagen van 22 maart, noch de invoering van de voetgangerszone in hartje Brussel vertalen zich op dit ogenblik al in sterk verhoogde faillissementscijfers. Dat meldt handelsinformatiekantoor Graydon. “We zien weliswaar een stijging van het aantal faillissementen in de horeca in Brussel, maar deze is licht van aard”, zegt Eric Van den Broele van Graydon Belgium. “Bovendien zien we dat de stijging zich zo goed als uitsluitend binnen de subcategorie ‘Eetgelegenheden met volledige bediening’ situeert.”

De horecaproblematiek binnen Brussel wordt volgens Graydon wel duidelijk van zodra de horecafaillissementen in verhouding tot de andere faillissementen geplaatst worden. Zo stond de Brusselse horeca in 2014 nog in voor 14,9 procent van de Brusselse faillissementsuitspraken, terwijl dit sedert begin 2016 stijgt naar 23,1 procent. Maar ook binnen het Vlaamse gewest wordt een gelijkaardige stijging waargenomen.

In april daalde het aantal faillissementen in België met 12 procent in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar. In totaal gingen 841 zaken over de kop, of 116 minder dan in april 2015. Over de eerste vier maanden van dit jaar noteert Graydon een daling van 16 procent van het aantal faillissementen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

bron: Belga