Duitse deelstaatverkiezingen – Akkoord tussen christendemocraten en groenen in Baden-Württemberg

Duitse deelstaatverkiezingen - Akkoord tussen christendemocraten en groenen in Baden-Württemberg

De conservatieve christendemocraten van de partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) zijn tot een akkoord gekomen om een coalitie te vormen met de Grüne in de zuidwestelijke staat Baden-Württemberg. Dat heeft persagentschap dpa vernomen. Het is de eerste keer dat CDU ermee instemt in een regering te stappen die geleid wordt door de groenen. De partijen hebben na bijna een maand onderhandelen een ontwerpakkoord gesloten. De definitieve goedkeuring van het akkoord zou volgen tijdens de partijconventies van beide partijen, op vrijdag bij de CDU en op zaterdag bij de Grüne.
De fractie van CDU in het parlement van Baden-Württemberg heeft er unaniem mee ingestemd gesprekken aan te gaan met de groene partij, nadat de partij 12 procentpunten verloor bij de verkiezingen van 13 maart, terwijl de Grüne met 30,4 procent voor het eerst de grootste partij werd in een deelstaatparlement.
Volgens analisten kan de coalitie in Baden-Württemberg de deur openzetten voor een zwart-groene coalitie bij de nationale verkiezingen van volgend jaar.

bron: Belga