“Wat zijn mijn energievreters?”

Pieter Keyen (foto links)
25 jaar, Zoutleeuw
Opvoeder

“Ik ben opvoeder van opleiding, vooral omdat het als knelpuntberoep werd omschreven. Maar in de praktijk bleek de doelgroep van jongeren en kinderen waarin ik terecht kwam, niet echt mijn ding. Dat was veel te druk en ik ben van nature zeer rustig aangelegd. Dat klikte helemaal niet. Ik stond op een punt waar ik helemaal niet meer wist wat ik precies moest doen en op welke vacature ik moest reageren. Toen heb ik gekozen voor loopbaanbegeleiding, omdat een vriendin van mij dat had gedaan en het voor haar een zeer positieve ervaring was.”

“Mijn zoekende fase in de begeleiding was vrij uitgebreid. Wat voor iemand ben ik, wat zijn mijn krachten, wat zijn mijn talenten? Een belangrijk aandachtspunt voor mij was: Wat zijn mijn energievreters en wat zijn mijn energiegevers? Ik heb toen vastgesteld dat ik op mijn werk heel veel energievreters tegenkwam. Ik moet niet op zoek naar een drukke werkomgeving. Wat mij energie geeft is het begeleiden van mensen maar dan in een persoonlijke relatie, een langdurig engagement aangaan, daar moet ik naar op zoek. Ik zit nu in de fase dat ik aan het solliciteren ben voor ander werk en dat gaat goed. Er is een vacature voor trajectbegeleider en dat is echt mijn ding. We zien wel maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.”


Tom Wijns (foto rechts)
36 jaar, Turnhout
Verkoper

“Ik heb tot 2008 in de sociale sector gewerkt. Nadien heb ik de overstap gemaakt naar de commerciële sector van ramen en deuren. Het sociaal voelende is er nog steeds want ik kwam terecht in de particuliere verkoop. Maar ik trek mij de dingen veel harder aan dan de gemiddelde verkoper.”

“De concrete aanleiding was een incident met een klant waardoor ik die nacht niet meer kon slapen. Ik had alle moeite van de wereld gedaan om in het bouwverlof nog een levering te regelen voor een klant wat niet evident is. Maar die klant had de levering geweigerd. Dat was de spreekwoordelijke druppel. Ik had ook het algemeen probleem dat ik het werk niet van mij kon afzetten en daarom heb ik voor loopbaanbegeleiding gekozen. Ik wilde kijken hoe ik daar beter mee kon omgaan. In de begeleiding heb ik concrete handvaten gekregen om daar beter mee om te gaan. Dat maakt dat ik daar wat rustiger in ben geworden en dat ik me nu beter voel in mijn werk. Ik moest niet zozeer van job veranderen, maar wel mijn perceptie van mijn eigen job veranderen.”

“De belangrijkste les is dat je niet alleen de wereld kan verbeteren, je kan niet alles op je pakken om een oplossing te vinden. Er staat nog altijd een heel bedrijf achter je.”