Foto van een tak veroorzaakt massale zoekactie

Een foto van een tak heeft ervoor gezorgd dat een heuse zoekactie op touw gezet werd. De fotograaf en de politie waren ervan overtuigd dat de tak een menselijke arm was, waarna agenten en vrijwilligers twee dagen lang op zoek gingen naar een lichaam.

Sarah Gallagher had tijdens een bezoek aan het Lake District (foto bovenaan) gehoord dat er een otter nabij gespot was. Vastberaden om het beestje op de gevoelige plaat vast te leggen, nam ze een aantal foto’s van een bergmeer.

Eenmaal thuis besloot ze door haar foto’s te bladeren en te zoemen, op zoek naar de otter. Toen ze op de bovenstaande foto stootte, was ze ervan overtuigd dat ze een arm op de oppervlakte van het meer had gefotografeerd. De 45-jarige vrouw verwittigde de politie. Nadat agenten de foto onder ogen kregen, bevestigden ze dat er inderdaad een lichaam aan de oppervlakte dreef.

Een zoekactie werd op touw gezet, waarbij politieagenten en vrijwilligers van het lokale reddingsteam twee dagen lang het gebied rond het meer uitkamden. Een grondige inspectie van de foto verklaarde toen waarom het team niemand gevonden had: de ‘arm’ op de foto is eigenlijk een tak.

“Ik voel me een beetje belachelijk”, getuigt Gallagher aan The Guardian. Ik hoopte dat het geen lichaam was, maar in mijn achterhoofd dat ik dat er zoveel mensen vermist zijn, misschien zou de foto antwoorden kunnen bieden aan bezorgde familieleden. Maar toen de politie me opnieuw belde, zeiden ze dat ze het stuk van de boom dat op de foto te zien is gevonden hadden”, aldus Gallagher.

Archiefbeeld AFP / O. Scarff