Supportersgeweld Antwerp – Antwerp wil relschoppers streng bestraffen

Supportersgeweld Antwerp - Antwerp wil relschoppers streng bestraffen

Voetbalclub Antwerp wil streng optreden tegen de relschoppers van zaterdagavond na de wedstrijd tegen Eupen. “De individuen die de club en heel de gemeenschap schade hebben toegebracht, zullen met alle middelen vervolgd worden en aangegeven worden bij het parket en Binnenlandse Zaken”, klinkt het zondagavond in een mededeling van de club. “Ook de club zelf zal stadionverboden uitschrijven en bekijkt de mogelijkheden om levenslange stadionverboden uit te schrijven naar aanleiding van gewelddaden, veldbetredingen en het gooien van objecten op het veld.”
Na de gemiste titel in tweede klasse kwam het zaterdagavond tot opstootjes met Antwerp-supporters. Ze richtten vernielingen aan en belaagden de politie. Twaalf politiemensen raakten daarbij lichtgewond. In totaal werden er drie bestuurlijke en twee gerechtelijke aanhoudingen verricht. De vijf heethoofden werden zondag vrijgelaten. “Er werd uiteindelijk beslist om niemand voor te leiden”, zei Ken Witpas, woordvoerder van de Antwerpse afdeling van het parket van Antwerpen.
Antwerp speelt na het 0-0 gelijkspel tegen Eupen volgend seizoen niet in eerste klasse en voor de Antwerp-supporters is dat een bittere pil om te slikken. Na de match bestormden ze het veld en enkelen geraakten zelfs tot in het vak van de bezoekers. Het vak werd snel ontruimd en het waterkanon werd ingezet om de Antwerp-fans terug te dringen. Die werkten hun frustraties dan maar op de politie uit, die massaal aanwezig was rond het Bosuilstadion. Politiewoordvoerder Wouter Bruyns sprak van “abnormaal veel en zwaar geweld” naar de politie toe. “Verschillende groepen supporters belaagden de politie met verkeersborden, nadarhekken en zelfs aanhangwagens. Ze gooiden ook met kasseien of gebruikten die om de ramen van de combi’s mee te beschadigen. Een combi werd zelfs met Bengaals vuur in brand gestoken.”

bron: Belga