Anderlecht pakt belangrijke zege tegen AA Gent en houdt titelkansen gaaf

RSC Anderlecht heeft op de zesde speeldag in Play-Off I van de Jupiler Pro League een belangrijke thuiszege tegen landskampioen AA Gent geboekt. De Brusselaars haalden het in het eigen Constant Vanden Stockstadion met 2-0 van de Buffalo's dankzij doelpunten van Kara Mbodj (38.) en Frank Acheampong (87.). Dankzij de driepunter komt Paars-Wit voorlopig op een met Club Brugge gedeelde leidersplaats. Landskampioen Gent, met de geschorste coach Hein Vanhaezebrouck in de tribunes en Mbark Boussoufa op de bank, begon het best aan de partij, maar gaandeweg herstelde de thuisploeg het evenwicht. Defour zette doelman Sels aan het werk met een harde knal, even later was de Gentse goalie ook attent op een kopbal van Acheampong. Tien minuten voor rust had Praet de 1-0 aan de voet, oog in oog met Sels trapte hij echter op de benen van de bezoekende doelman.

De openingstreffer hing in de lucht en kwam er uiteindelijk in de 38e minuut. Een vrije trap van Büttner bleef hangen in de Gentse zestien, na een warrige fase was het Kara Mbodj die de score opende. De 1-0 stond dus op het bord, maar had eigenlijk afgekeurd moeten worden wegens buitenspel van (onder andere) Kara.

In de tweede helft bracht Gent al snel Boussoufa in de ploeg - voor de Marokkaan zijn terugkeer in het Astridpark - bij Paars-Wit moest Steven Defour geblesseerd naar de kant. Zijn vervanger, Filip Djuricic, was iets voorbij het uur meteen dicht bij de 2-0, de plaatsbal van de Serviër spatte echter uiteen op de paal.

Aan de overzijde hadden de bezoekers het moeilijk om kansen te creëren, twintig minuten voor tijd vond Depoitre plots Proto op zijn weg. Een slotoffensief van de Oost-Vlamingen bleef uit, Anderlecht hield makkelijk stand en diepte in de ultieme slotfase de voorsprong nog uit dankzij Acheampong.

Het werd 2-0, voor Anderlecht een erg belangrijke en deugddoende zege na de smadelijke nederlaag van vorige week bij Oostende. Dankzij de driepunter komt de recordkampioen nu op 41 punten, evenveel als leider Club Brugge. Gent blijft op 38 punten steken. Later op de dag (18u) ontvangt Blauw-Zwart in een uitverkocht Jan Breydelstadion nog Racing Genk, vrijdag al openden Zulte Waregem en KV Oostende de zesde speeldag (1-2 voor KVO).