250 miljoen orthodoxe christenen vieren Pasen

250 miljoen orthodoxe christenen vieren Pasen

Zondag vierden wereldwijd meer dan 250 miljoen orthodoxe en oosterse christenen Pasen. Het orthodoxe paasfeest valt dit jaar ruim een maand na dat van de westerse christenen, onder wie de katholieken.
De verschillende paasdata is het gevolg van de beslissing van de westerse christenheid om over te stappen naar de gregoriaanse kalender, terwijl de meeste orthodoxe en oosterse Kerken trouw bleven aan de juliaanse kalender. Die wordt er sinds het Concilie van Nicea in 325 na Christus gebruikt voor de berekening van de paasdatum, zodat dit feest ook telkens na het joodse Pesachfeest wordt gevierd om de historische volgorde van de gebeurtenissen uit het passieverhaal te respecteren. Als gevolg daarvan vieren de orthodoxe christenen in landen als Rusland, Roemenië, het Midden-Oosten, Bulgarije, Albanië, Servië, Georgië en Oekraïne pas vandaag Pasen.

Sinds enkele decennia is er overleg op het hoogste niveau tussen de christelijke kerkleiders om Pasen in Oost en West opnieuw samen op dezelfde datum te vieren. Paus Franciscus onderstreepte een jaar geleden dat de christelijke Kerken daarmee een krachtig getuigenis zouden geven. Volgend jaar valt Pasen zowel volgens de gregoriaanse als de juliaanse datum opnieuw samen. De kans is echter gering dat de belangrijkste christelijke Kerken dan al beslissen om Pasen voortaan op dezelfde datum te vieren.

bron: Belga