Mount Everest lokt een pak minder klimmers

Uit vrees voor lawines en door enkele zware ongevallen zijn er dit klimseizoen opvallend weinig avonturiers die een poging wagen om de Mount Everest te bedwingen. In vergelijking met vorig jaar zijn er 20% minder klimmers die zich hebben aangemeld in het basiskamp aan de voet van de berg.

Vorig jaar vielen er twintig doden door een lawine die werd veroorzaakt door de enorme aardbeving in Nepal, waarbij in totaal meer dan zevenduizend mensen omkwamen. In 2014 stierven zestien Sherpa’s nadat ze bedolven raakten onder een lawine.

De schuld wordt deels gelegd bij de zogenaamde sightseeinghelikopters. “Deze helikopters veroorzaken trillingen die ijsblokken en sneeuwpakken doen barsten”, zeggen bezorgde lokale berggidsen. Toeristische vluchten boven Base Camp (5.364 meter) zijn nochtans verboden, maar een onderzoek van BBC toonde aan dat dergelijke sightseeingvluchten bijna dagelijks plaatsvinden. Enkel reddingsvluchten zijn toegelaten boven de Mount Everest.

Pabitra Karki, directeur van Airlines Operators Association Nepal, een organisatie die toeristische vluchten boven het Himalayagebergte organiseert, zegt dat zijn helikopters geen gevaar vormen, omdat ze steeds op een afstand van minimum één kilometer vliegen boven het gebergte.

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld en ligt op de grens van Nepal en Tibet.

Foto Belga / R. Schmidt